Leef je mee?

Zonder smartphone leven, kan dat nog?

Afgelopen zomer was ik even helemaal klaar met social media. Kort voor onze vakantie besloot ik mijn smartphone thuis te laten – letterlijk ja!
Voor noodgevallen nam ik een oud klaptelefoontje mee, waar je alleen mee kan bellen en sms-en.
En ik kan je vertellen: het was best confronterend.
Hoe vaak zijn wij niet geneigd om onze telefoon te pakken. Even een foto maken, even kijken of we nog een berichtje hebben, éven Insta of Facebook checken, éven onze mail lezen, of… tja waarvoor eigenlijk? Tijdens wachtmomentjes dat je even niks moet, pak je al zo snel je telefoon.
En nu? nu was er niks. Maar het was ook zó ontspannend. Ik was écht daar, in het moment, want ik hoefde me niet druk te maken over wat dan ook, ik was hier en niet ergens op internet of ergens waar de anderen op Insta zich bevonden.

Het zal je vast niet ontgaan zijn, dat ik onlangs (ruim) 40 dagen offline ben geweest. In eerste instantie was het mijn bedoeling om helemaal zonder smartphone te zijn. Van mijn broer leende ik een semi-smartphone, een ouderwetse Nokia, waar een hele basic-versie van Whatsapp op zat.
Juist omdat ik in de offline-periode zou starten op mijn nieuwe werk, vond ik het wel belangrijk om toch bereikbaar te zijn voor mijn nieuwe werkgever en collega’s. Het was alleen wel zo’n telefoon waar je 3x op de ‘5’ moet toesten, voor je één keer de letter ‘L’ getypt hebt.

Al snel merkte ik dat er door deze manier van typen meer tijd ging zitten in het scrhijven van een bericht, terwijl ik juist minder tijd op mijn telefoon wilde doorbrengen. Daarnaast kon ik op mijn werk niet even iets opzoeken of een mailtje beantwoorden.
Na de eerste weken met deze basic-telefoon gewerkt te hebben, besloot ik om mijn smartphone wel te gebruiken, maar dan alle ‘extra’ apps uit te schakelen. Instagram, Facebook, Paginabeheer, en dergelijke schakelde ik uit. Zo kon ik wel mails versturen (waarvan ik de notificaties uitschakelde: scheelt heel veel meldingen!), mijn bankieren-app gebruiken en foto’s maken. Ook dat was een van de functies die ik miste op de andere telefoon.

In de zomervakantie vorig jaar liet ik mijn telefoon dus compleet thuis. In plaats daarvan nam ik een polaroid-camera mee, zodat ik wel foto’s kon maken, die direct klaar waren 😃.
Op dat moment gaf het mij heel veel rust. Zonder smartphone op vakantie is wat mij betreft dus prima te doen!

Zonder smartphone in het algemeen, wordt wel steeds lastiger. Omdat er hele handige functies zijn, die anders veel meer tijd of moeite kosten (bijv bankieren en camera). Daarnaast is de smartphone toch wel erg handig om contact te onderhouden met vrienden, familie en collega’s. Zeker als je met meerdere mensen iets wilt bespreken, of doorgeven is Whatsapp toch niet meer weg te denken.
Ook nu we maar weinig in ‘real-life’ af kunnen spreken, ben ik blij dat ik digitaal contact kan onderhouden 😊.

Een periode zonder smartphone: zou jij het zien zitten? En denk jij dat je nog zonder smartphone kunt leven in deze tijd?

1 Reactie

  1. WhatsApp en de camera zou ik ook het meest missen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je voor die dingen toch weer je smartphone hebt gepakt. En notificaties staan bij mij altijd uit, van álles, behalve van WhatsApp. Die verschijnt bovenin de balk, maar wel zonder geluid. Heerlijk rustig.

Geef een reactie