Leef je mee?

Weer online! En nu?

Nu ik weer online ben, kan de vraag zo maar bij je opkomen: “En, hoe ga je het nu verder doen?”
Zijn er nog dingen die veranderen/ die ik anders ga doen? Of ga ik gewoon weer verder zoals ik het eerst deed?

Bewustwording
De afgelopen periode dat ik offline ben geweest, heeft mij meer bewust gemaakt van hoe ik mijn tijd besteed. Eigenlijk schrik ik er best van als ik kijk hoe veel tijd er in social media gaat zitten en ik dus ‘verloren laat gaan’.
Ongemerkt gaat er meer tijd in zitten dan ik zou willen.

Toch wil ik wel graag mijn verhaal door middel van mijn blogs kunnen blijven delen. Het is voor mij dus de uitdaging om daar een balans in te vinden. Hoe onderhoud ik contact met jullie als volgers, behoud ik de interactie, kan ik met jullie meeleven, zonder daarbij uren op Instagram of Facebook te zitten?

De Facebook-app heb ik al eerder van mijn telefoon gehaald, dus daar kom ik echt sporadisch. Op Facebook vind ik het makkelijker om alleen naar mijn eigen pagina te gaan en daar berichten te beantwoorden. Mijn valkuil ligt dus niet bij Facebook, maar met name bij Instagram.
Toch vind ik juist de interactie met mijn volgers zo leuk en dat wil ik ook graag behouden!

Limiet
Maar: hoe vind ik dan de middenweg, waarbij ik contact houd met jullie en toch maar beperkte tijd per dag aan Instagram besteed?
Voor mijzelf heb ik nu ten doel gesteld om per dag maximaal 30 minuten op Instagram te zijn. Ik heb een app-timer op mijn telefoon, waarmee ik bij kan houden hoeveel tijd ik in de app besteed, en deze sluit Insta ook af zodra ik de limiet heb bereikt.

Aan de ene kant denk ik: help? hoe ga ik alles doen in ‘maar’ 30 minuten per dag? Ik wil toch inhoudelijk reageren op berichtjes, stories opnemen en plaatsen, reageren op verhalen of berichten van iemand anders.
Maar aan de andere kant, betekent dit ook 3 uur per week. En dat is best veel tijd.
De afgelopen periode heb ik bewezen dat ik het ook red om 0 minuten per dag aan Social Media te besteden, dus waarom zou ik 30 minuten dan te weinig vinden!?

Uitdaging
Ik denk dat het voor mij toch best een flinke uitdaging zal zijn, maar juist op deze manier kan ik het eerder gemaakte patroon nog verder doorbreken. Ik wil geen uren per dag bezig zijn met mijn telefoon, die heeft in mijn leven al genoeg tijd ‘opgeslokt’. Juist door tijd te nemen om een goed boek te lezen, een mooi lied te luisteren, te zingen, piano te spelen, stille tijd te houden of juist real-life contact onderhouden. Dat zijn dingen die echt van waarde zijn, en van betekenis zijn in mijn leven.
Ook al is het onderhouden van ‘echt’ contact nu net wel weer even lastig met onze ‘intelligente lockdown’ πŸ˜‰.

Beloning
Om mezelf een stok achter de deur te geven, wil ik een soort ‘beloningssysteem’ maken. Haha – tja, je bent en blijft een beroepsopvoeder (pedagoog) of hoe je het ook wilt noemen πŸ˜…πŸ€ͺ.
Een stickerkaart bij goed gedrag πŸ€ͺπŸ˜‚.

Bij het herstel van mijn eetstoornis, heb ik een tijdlang iedere dag ‘wapenfeiten’ opgeschreven. Dit waren overwinningen (klein of groot) in strijd tegen de eetstoornis. Op moeilijke momenten, hielp het mij om toch de juiste keuze te maken, omdat ik dan weer een overwinning in mijn schrift zou kunnen schrijven.
Nu is dit een heel ander verhaal, maar ik dacht dat het ergens toch op hetzelfde neer komt. Als er nergens geregistreerd wordt of ik wel of niet de 30 minuten haal, waarvoor zou ik dan de timer af en toe niet even wat verder verzetten? Onder het motto: “ja maar ik moet nu echt nog even dit berichtje beantwoorden” of “ja maar wat ik nu nog wil doen is wel waardevol”. De kans is groot dat ik dan uiteindelijk toch langer op Social Media aanwezig ben, dan ik eigenlijk zou willen.

Ik dacht dat het mij zou kunnen helpen als ik dus ergens moet ‘verantwoorden’ of ik de 30 minuten gehaald heb of niet. Roep mij dus ook gerust tot verantwoording! Haha πŸ˜‰.
Maar zodoende kwam ik dus op het beloningssysteem. Een ‘sticker op de kaart’ als ik binnen de 30-minuten grens gebleven ben.
Zo heb ik ook een doel, om mij echt aan die grens te houden. Zodat ik mijzelf deze nieuwe gewoonte eigen kan maken.

Wat denk jij; zou het mij lukken?
En heb jij zelf ook een bepaalde tijdslimiet voor Social Media?

2 Reacties

 1. Dat gaat je zeker lukken! Echt heel interessant om te lezen. Ik ben zelf ook even verdwenen van social media (i.v.m. te veel prikkels in deze coronatijd), maar merk dat het me eigenlijk goed doet. Daarom ben ik al aan het nadenken over hoe ik het na corona anders ga doen. Echt verdwijnen wil ik niet. Ik heb inmiddels een ‘plan’. Over een maand komt het online;).

  1. Annemieke zegt:

   Goed bezig zeg!
   Ook heel belangrijk om hierin je grenzen te kennen!
   Ik ben heel blij dat ik (zeker aan het begin van dit corona-tijdperk) offline was, ik denk dat mij een hoop prikkels bespaard zijn πŸ˜‰
   Ik ben benieuwd naar jouw plan! Voor nu: geniet van de rust! Dat is ook echt belangrijk.
   Voor mij gaf het ook wel weer even het besef dat het allemaal niet draait om de ‘online’-wereld. Ook al wist ik dat natuurlijk al wel, toch komt het weer even anders binnen.

Geef een reactie