in Zijn kracht, Leef je mee?

Waar gaat de reis naartoe?

Tja… heb je tickets geboekt voor een leuke citytrip naar Barcelona, komen ze ineens in de heel staat in opstand d.m.v. diverse rellen en demonstraties.
We hebben best even getwijfeld waar we goed aan deden. “Gaan we alsnog?” “het lijkt nu rustig te zijn”, “en het is daar wel 22°C”, “wat als het vliegveld geblokkeerd wordt?”, “of als we in de stad lopen en er ineens rellen zijn?”, “wel weggegooid geld als we niet gaan…” Zomaar een aantal gedachten die in ons op kwamen. Want vooruit kijken kun je niet, dus waar doe je goed aan?

Uiteindelijk besloten we om de laatste week te kijken hoe de situatie zou zijn. Natuurlijk hebben we gebeden om wijsheid en wat de juiste weg zou zijn. Tenslotte zagen we dat er nieuwe acties gepland stonden voor 11-13 november en hebben we gekozen om niet te gaan.

We vonden een mooi hotel in Verviers en daar konden we gewoon met de auto heen. Onderweg in België viel het ons al op dat de bedrijven langs de snelweg zo donker waren. Er brandde geen licht in de showrooms en het leek alsof ze gesloten waren. Is er dan zoveel dicht op maandag? Of is dit echt zo’n land waar alles pas maandagmiddag open gaat? We reden naar Luik (ons eerste stadsbezoekje) en parkeerden in een rustige parkeergarage midden in de stad (hoe dan?). Vervolgens liepen we naar boven, de winkelstraat in, waar het verdacht rustig was. De winkels waren gesloten, maar een blik op de openingstijden liet ons weten dat de winkels wel open zouden moeten zijn.
Dus… Google is my friend en liet mij vervolgens weten dat het die dag, jawel… een nationale feestdag was! Wapenstilstand – 11 november.
Tja, daar had ik me niet in verdiept. Maar wel en veilig gevoel na de ophef in Barcelona, haha. Gelukkig waren er wel wat restaurantjes open, dus ik heb een ‘baguette Thon mayo, cocktail, piquant’ gegeten. (Ze spreken daar dus geen woord Engels, dus ik heb in m’n beste Frans (lees: handen-en-voeten-taal) uitgelegd wat ik wilde. Na afloop nog doorgereden naar de watervallen van Coo en daarna in ons hotel beland.

Dinsdagochtend gingen we naar het centrum van Verviers, waar meer leegstand was dan dat er daadwerkelijk winkels waren. Maar goed, ze waren in ieder geval open, en zo ook de kerk. Binnen in de kerk waren prachtige glas-in-loodramen, met daarop kleurrijke afbeeldingen van verschillende Bijbelse geschiedenissen, echt heel mooi! Toen we weer buiten stonden, viel het ineens op dat de ramen van buitenaf gezien: saai, egaal en grijs waren.
Terwijl ik dat in mij opnam viel mij een andere gedachte en vergelijking in:

Onze wegen lopen soms anders dan we vooraf in gedachten hadden. Vanuit jezelf gezien kan een weg er soms zo kleurloos en somber uitzien. Het kan zijn dat je door een diep dal gaat en dat veel moeilijkheden je treffen.
Maar onthoud dat er altijd Iemand boven jouw leven staat, die het in Zijn hand heeft.
Hij overziet het geheel (zoals de prachtige, kleurrijke ramen), waar wij het onvolledige gedeelte zien (de saaie, grijze ramen aan de buitenkant).
Hij weet wat het beste voor ons is en heeft een hoger doel met dingen.

“ja U, U heeft een hoger doel met dingen
Meer dan scholen kunnen bieden
Meer dan boeken kunnen geven
Leert U mij in de leerschool van het leven.
– Christian Verwoerd

Hij heeft Zijn kinderen geen kalme reis beloofd,
maar wel een behouden aankomst.
Waar gaat jouw reis naartoe?

3 Reacties

  1. Fijn dat jullie er toch even tussenuit konden, al was het dan ergens anders dan gepland. Dat God de weg uitstippelt, vind ik troostend. Tegelijk ben ik eigenwijs en denk ik het soms beter te weten dan Hij. Een levenslang leerproces, want achteraf zie ik natuurlijk dat ik het niet beter wist.

    1. Ja dat was zeker even fijn.
      Wonderlijk is dat eigenlijk, dat Hij de weg weet en leidt. Heel herkenbaar wat je beschrijft.., zo vaak denk ik het zelf wel te weten en lijk ik Hem in dat opzicht te vergeten. Maar uiteindelijk kom ik ook steeds weer bij Hem terug.

  2. […] je in mijn vorige artikel hebt kunnen lezen, ben ik afgelopen week een aantal dagen weggeweest. Naast de avonturen die ik […]

Geef een reactie