Grenzen, Puur en Echt

Moet ik dit nu doen?

Al jong leren we om ons ‘verantwoordelijk’ te gedragen. Misschien had je vroeger wel een jonger broertje of zusje en zeiden je ouders tegen je: “jij bent het voorbeeld, jij moet laten zien hoe het hoort.” Tot grote frustratie, want je wilde natuurlijk gewoon doen waar je zelf zin in had.
Ook in veel andere situaties wordt er een bepaalde verantwoordelijkheid van ons verwacht en dat is goed.

Toch kan een groot verantwoordelijkheidsgevoel er ook voor zorgen dat je (te) veel taken op je schouders neemt. Omdat je weet dat: ‘…niemand anders het zal doen’, ‘…dit nu eenmaal van jou verwacht wordt’, ‘…je die persoon of dat kind niet in de kou wilt laten staan’, ‘…je anderen wilt helpen’ en ga zo nog maar even door.

Te veel ballen hoog houden
Soms sluipt het er langzaam in: het één deed je al jaren, het volgende kwam erbij, die taak bleek er ook nog bij te horen en het andere moet ook echt gebeuren. Maar voor je het weet heb je zo veel ballen hoog te houden, dat je het overzicht kwijt raakt, of tegen steeds meer dingen op gaat zien.

En dan…?
Zelf merk ik vaak pas te laat dat ik te veel wil/doe. Ik krijg hoofdpijn, ga tegen dingen opzien, maak van de kleinste dingen een groot probleem (in mijn hoofd) en geniet niet meer van de dingen die ik doe, maar ben continu bezig met wat er nog meer moet gebeuren.

En heel eerlijk: vaak heeft Remi het nog eerder door dan ikzelf. Hij merkt dat er minder ruimte in mijn hoofd is en dat ik tegen kleine dingen op ga zien, waarvan hij denkt: ‘dat is toch zó gebeurd?’
’s Avonds lig ik te denken aan wat ik allemaal nog moet doen, of eigenlijk had willen doen. En dat is ook niet bevorderlijk voor hoe uitgerust ik de volgende dag ben. Snijd ik mezelf dus alleen maar mee in mijn vingers.

Moet ik dit nu doen?
Je hebt ‘m vast wel eens eerder voorbij zien komen,
het onderstaande lijstje met 5 vragen.
Bij elke vraag wordt de klemtoon op een ander woord gelegd, waardoor het steeds een totaal andere vraag is.

Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?

Moet: van wie moet dat dan? Overtreed ik een wet in als ik het niet doe? en als ik ‘moet’ vervang door ‘wil’, wil ik het dan nog steeds doen?
Ik: Ik doe dit steeds, maar ben ik de enige die dit kan doen? Is er ook iemand anders die dit op zich zou kunnen nemen? wie zegt dat dit mijn taak is?
Dit: Is ‘dit’ wat ik moet doen? Of zou ik mijn tijd eigenlijk veel waardevoller kunnen besteden door iets anders te doen? Of juist door even niks te moeten en bij te komen? ‘lummeltijd’.
Nu: Of kan het ook op een ander moment? Is het echt zo dringend? Loopt er iemand gevaar als ik dit niet nu direct doe? Nee? Dan valt het misschien wel mee hoe dringend het eigenlijk is.
Doen: Of mag ik het ook laten? Wat gebeurt er als ik het niet doe?

Nieuwe stappen
De komende tijd neem ik mijzelf voor om die vragen vaker aan mijzelf te stellen. Vaak zijn de hoogste verwachtingen van mijzelf. Plus de verwachtingen van een ander die ik toelaat. Maar wat als ik nou aan zou geven dat ik een bepaald iets niet meer (wil) doe(n)?

Als ik een nieuw iets op mij neem, moet ik daarvoor misschien iets ander neerleggen. Dat is niet erg, maar soms wel spannend.
Het is niet reëel om van mijzelf te verwachten dat ik alles kan en alles doe.
Ik kan de wereld immers niet in mijn eentje dragen?

Stel jij jezelf wel eens de vraag: ‘moet ik dit nu doen’?
En lukt het jou om ook “nee” te zeggen, of iets af te zeggen wat je al een tijdlang doet?

2 Reacties

  1. Heel herkenbaar weer! En inderdaad komen er vaak alleen maar dingen ‘bij’, terwijl het logisch zou zijn om voor iets nieuws te stoppen met iets ouds. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ben benieuwd naar jouw keuzes en ervaringen de komende tijd.

    1. Nou hè, apart eigenlijk als je er zo over nadenkt. Dat we dat maar zo vanzelfsprekend vinden.
      We mogen onze keuzes en activiteiten best wel eens herzien.
      Ja, stoppen is niet altijd makkelijk. Maar ik merk wel dat het soms toch ook lucht kan geven, ervaar jij dat ook?
      Die ga ik delen hoor 😉 Je ziet ze verschijnen

Geef een reactie