Leef je mee?

Hoera! ik mag naar de basisschool (als juf)

Als kind wilde ik – net als mama – kleuterjuf worden, dat leek me zo leuk.
Maar dan word je iets ouder en komen er nog meer andere beroepen bij kijken. Want, zo bleek: er bestonden nog meer beroepen met kinderen.
Kraamverzorgster, opvoedondersteuner, medewerker in de kinderopvang, het kon allemaal. Alhoewel kraamverzorgster al snel afviel, aangezien ik niet tegen bloed kan. 😅 (Zodra ik er als tiener achter kwam dat de kraamverzorgster ook bij de bevalling aanwezig is en wondverzorging doet, was die droom al snel voorbij).

Maar goed, uiteindelijk ben ik dus van havo 4 overgestapt naar de opleiding tot pedagogisch medewerkster. Toen ik die eenmaal afgerond had, lag de keuze voor mij: PABO of Pedagogiek? Ik wist nog steeds heel zeker dat ik met kinderen wilde werken, maar wilde eigenlijk meer uitdaging dan ‘alleen’ kinderopvang. Ik maakte de keuze voor pedagogiek, omdat ik mij vooral wil richten op het welzijn en welbevinden van het kind en niet zozeer op kennisoverdracht.

Twee jaar geleden (ik was net gestart met mijn afstudeerscriptie) heb ik mijn studie helaas tijdelijk moeten loslaten. De eetstoornis eiste zijn tol en daardoor had ik al mijn energie en aandacht nodig voor het herstel.
Vervolgens ben ik weer in de kinderopvang gestart, als pedagogisch medewerkster om daar met weinig uren op te bouwen naar een meer volledige werkweek.

Inmiddels ben ik al weer anderhalf jaar aan het werk in de kinderopvang en in september hoop ik mijn studie weer op te pakken. Maar toen kwam er ineens een unieke uitdaging op mijn pad! De basisschool waar ik eerder wel eens één-op-één begeleiding heb gegeven, was op zoek naar een kleuterjuf voor de instroomgroep. Alle kinderen die nét 4 geworden zijn, komen tot aan de zomervakantie in die groep.

Wauw! Dit was mijn kans. Een kans om met de doelgroep die ik zó ontzettend leuk vind, te gaan werken. Want juist tijdens de begeleiding die ik aan het meisje in de kleuterklas gaf, kwam ik erachter dat een kleuterjuf heel veel bezig is met welbevinden en niet zozeer met kennisoverdracht.
Die functie leek mij wel op het lijf geschreven 😊.

Na de voorjaarsvakantie ben ik gestart als juf, dus JA ik ben nu kleuterjuf! 😁😃
(Ik zal in een andere blog schrijven over mijn eerste werkdagen).

Afgelopen september had ik eigenlijk willen starten met het afronden van mijn studie, maar door verschillende omstandigheden kon ik toen niet starten. Ik baalde er eerst van, maar vervolgens bedacht ik me: er moet vast een reden voor zijn, dat ik nu niet start met mijn scriptie. Misschien moet er dit jaar eerst iets anders op mijn pad komen. Zou dat deze kans zijn? 😊😉

Natuurlijk heb ik eerst gebeden of dit Gods weg was. Ik bad of, als het niet de weg was die ik mocht gaan, alle deuren dicht zouden gaan. Maar als het wel Zijn wil was, dat deuren die ik niet verwachtte wonderlijk open mochten gaan.
In eerste instantie leek het onmogelijk. Ik had twee maanden opzegtermijn bij mijn oude werkgever, maar ik zou de volgende maand direct al moeten starten op de basisschool.
Ook zag ik enorm op tegen het gesprek met mijn leidinggevende, ik ging er vanuit dat ze zou proberen om mij om te praten zodat ik zou blijven.

Voorafgaand aan dat gesprek heb ik de directeur van de basisschool gebeld, met de vraag of het zeker was dat ik de baan zou krijgen, zodat ik – als er geen combinatie met mijn huidige werk kon zijn – mijn baan direct op zou kunnen zeggen. De directeur gaf mij 100% zekerheid, wow!
Dat was voor mij een eerste bevestiging, ik had namelijk niet eens een face-to-face gesprek met haar gehad, maar door de aanbeveling van een andere juf bij wie ik in de klas had gewerkt, ging ze af op dat oordeel. 😃😊
Vervolgens ging ik in gesprek met mijn leidinggevende. De gevreesde reactie bleef uit en ze vond dat dit inderdaad echt een kans voor mij was!
Ze begreep mijn keuze en ging samen met mij op zoek naar mogelijkheden om z.s.m. te kunnen starten op mijn nieuwe werk.
De twee maanden opzegtermijn konden we niet zomaar achterwege laten. Toch heeft mijn leidinggevende mij geholpen door mij op de werkdagen dat ik op mijn nieuwe werk verwacht werd, uit te roosteren van de dienst die er nog stond.
In eerste instantie werd daar vanuit de werkgever geen akkoord aan gegeven, maar uiteindelijk ging ook deze deur voor mij open!

Wonderlijk, hoe de dingen bestuurd kunnen worden, zoals je ze zelf niet bedenkt.

Voor wat de toekomst brengt bid ik: “Heer’, ai maak mij Uwe wegen, door Uw Woord en Geest bekend”. (Psalm 25: 2 berijmd)

2 Reacties

  1. Wat een wonderlijke weg is dat geweest. En echt heel gaaf, deze nieuwe baan. En gelukkig komen er binnenkort ook weer kinderen naar school;).

  2. […] onze klas beleven.Nieuwe juffen, een nieuw lokaal, nieuwe klasgenootjes, alles is nieuw.Zoals je in mijn vorige blog las, ben ik na de voorjaarsvakantie gestart als kleuterjuf. De eerste dag startte ik samen met mijn […]

Geef een reactie