Hoop na Herstel, Leef je mee?

De kracht van woorden

Woorden zijn wonderlijk, je kunt er zo veel mee uitdrukken.
Ik herinner me een moment dat ik een off-day had en me echt beroerd voelde. Toch mezelf die spreekwoordelijke schop onder m’n kont gegeven en naar de markt gegaan. Ik kwam een vriendin tegen en terwijl ik me net een vaatdoek voelde zei ze: “wat heb jij een leuke jas, die kleur staat echt mooi bij je ogen!”. Die woorden deden me op dat moment zó goed, het bleef me de hele dag bij. 🙂

Belemmeren
Het kan ook juist zijn dat er woorden zijn die je in negatieve zin al heel je leven achtervolgen. Een waardeoordeel van iemand, waar je langzamerhand steeds meer in bent gaan geloven. Misschien waren er zelfs wel situaties die bijdroegen aan dat gevoel: ‘zie je wel ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, ik ben niet de moeite waard’.
Wat kan dát je belemmeren…

Vrij
Maar… woorden kunnen ook vrij maken!
Als je eindelijk deelt wat je al die tijd voor jezelf hebt gehouden, wat al die tijd al in je hoofd leeft. De eisen die je aan jezelf stelt, de oordelen die je over jezelf hebt, de vragen die in je hoofd rondspoken of een gebeurtenis waar je tot dan toe niet over hebt durven spreken.
De gedachte om een van je geheimen ‘prijs te geven’ kan een enorme weerstand oproepen, want:
– het is nieuw, spannend, ENG, kan ik de ander wel vertrouwen?
– wat zal hij/zij wel niet denken? en wat gaan ze zeggen!?
– Ik wil de ander niet tot last zijn… ik wil niet zielig doen!

En toch zit daar juist de kracht, de kracht van delen.
Je zadelt de ander niet op met jouw last, delen is verdelen.
Met een twee keer zo groot draagvlak is de massa beter verdeeld.

Schaamte
Misschien schaam je je wel enorm voor wat er in je hart leeft,
maar weet je: schuldgevoelens en schaamte groeien en bloeien volop in het donker. Daar binnenin je, waar niemand het ziet en waar niemand er vanaf weet.
Maar als je een raam opent, al is het eerst maar op een kiertje, dan komt er daglicht, frisse lucht. Dan gaat een ander met je meedenken, of misschien alleen maar luisteren. En toch zorgt dat ervoor dat de schaamte niet verder kan groeien, maar stukje bij beetje uit de weg wordt geruimd.

En ook daarin kun je zelf grenzen stellen:
“ik wil je iets vertellen, maar ik wil niet dat je direct reageert, ik wil dat je naar me luistert.”, “ik heb geen behoefte aan advies of oordelen, wil je asjeblieft naar me luisteren?”. Benoem je schaamte, je angst, je strijd.
Maar blijf er niet alleen mee lopen, want weet je nog? delen is verdelen.

Delen is verdelen

Dat je het zelf wilt doen, betekent niet dat je het alleen hoeft te doen!

Woorden voor iedereen
Het kan natuurlijk ook dat je nu denkt: ja maar zo heftig is het nou ook weer niet. Als dat zo is, gelukkig maar 🙂 Maar weet je? woorden zijn voor iedereen.
Want ook bij jou zijn er vast wel dingen die door je hoofd spoken en je bezig houden. Schroom niet om op iemand af te stappen, te delen wat je hoofd zo vol maakt, wat je bezig houdt, waar je je zorgen over maakt.

Hoe vind jij het als iemand naar je toekomt, die iets persoonlijks met je wil delen?
Mij geeft dat een positief gevoel: hij/zij vertrouwt mij!

En bekijk eens hoe het is als je langs de kantlijn staat. Je ziet dat iemand van wie je houdt niet gelukkig is, dan wil je er toch alles aan doen om diegene te helpen? Maar hoe kun je helpen als diegene niet met jou deelt wat er is?
Het staat nog steeds niet op je voorhoofd geschreven hoe een ander jou kan helpen, dus vraag hulp, vraag een luisterend oor. Want:

Dat je het zelf wilt doen, betekent niet dat je het alleen hoeft te doen!

2 Reacties

 1. Zelf doen en alleen doen. Ik vind het een kracht vergelijk van dingen die inderdaad anders zijn. En ja, je hart openstellen kan zoveel moois opleveren. Mooi ook hoe je dat steeds in je blogs doet.

  1. dankjewel Naomi!
   Ja apart he, hoe we onszelf soms kunnen dwingen om alles alleen te doen, want ‘ik kan het zelf wel’.
   Maar we hoeven echt niet alles alleen te doen, gelukkig maar.
   Lief hoe je dat zegt, dat ik mijn hart openstel. Ik doe mijn best om daar inderdaad een inkijkje in te geven 😉

Geef een reactie