Algemeen

Capsule kledingkast – Wat is dat?

Begin september deelde ik op mijn Instagram-account het idee om een “capsule wardrobe” te maken.
Nu vraag je je misschien af: een capsule-wattes!? Wat is dat?

Capsule kledingkast
Simpel gezegd is een ‘capsule wardrobe’ een kledingkast met zo’n 30-37 kledingstukken. Je kiest voor jezelf tussen de 30 en 37 items uit die je gedurende een bepaald seizoen draagt – en dat zijn dan tegelijkertijd ook ál de kledingstukken die je tijdens dat seizoen draagt.

Het gaat om alle kledingstukken, zoals rokjes, jurken, truien, shirts, blousjes, broeken en ook shirtjes die je enkel ergens onder draagt.
Ondergoed, panty’s, hemdjes en sokken tellen niet mee. Ook sportkleding is uitgesloten van ‘het aantal’.
De richtlijnen liggen niet helemaal vast, omdat het een uitdaging is die je met jezelf aangaat. Maar het is wel handig als je zelf weet welke ‘regels’ je voor jezelf stelt. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om ook mijn schoenen en jassen mee te tellen.

Waarom?
Er zijn diverse redenen om je kledingkast als een ‘capsule wardrobe’ in te richten. Ik noem een aantal voorbeelden:

  • Altijd iets om aan te trekken: Het klinkt misschien onlogisch, omdat je minder items hebt. Maar het schijnt dat we 80% van de tijd, 20% van onze kledingstukken dragen, die eigenlijk dus onze ‘favoriet’ zijn.
    Waarom zouden we er dan niet voor zorgen dat die 20% alles is wat in onze kast hangt?
  • Duurzaamheid: Door voor een bepaalde periode slecht een beperkt aantal kledingstukken te dragen, wordt je je ervan bewust dat je helemaal niet altijd véél of meer nodig hebt. Met een maximum-aantal aan kledingstukken, ben ik minder geneigd om dat ene shirtje mee te nemen, omdat het ‘maar’ €5,00 is. Is het echt zó leuk dat ik dit als één van de 33 items wil? Nee? dan laat ik het hangen.
  • Overzicht: Door ‘maar’ 33 items in de kast, heb je veel meer overzicht in wat je nou eigenlijk in de kast hebt hangen/liggen. Ook draag je alle kledingstukken die in je kast hangen.
  • Blij met je outfits: Je kiest bewust welke items je in je kast hangt en maakt daarmee ook combinaties. Je hangt alleen die kledingstukken in je kast waar je echt blij van wordt!

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te noemen, zoals dat het je creatiever maakt, je bespaart geld én tijd, je kunt investeren in items van goede kwaliteit, etc.

Hoe begin je eraan?
De eerste stap is: álles uit je kledingkast halen. En dan bedoel ik ook echt álles. Je maakt bijvoorbeeld één grote stapel op je bed. Of meerdere stapels per categorie.

2. Je kleding stuk voor stuk beoordelen:
– Heb ik dit graag aan?
– Word ik hier blij van?
– Als ik maar 30/33/37 items in mijn kast mag, vind ik dit dan zó leuk dat dit er één van is?
– Is dit de stijl die ik wil uitstralen?

3. De kledingstukken waarbij je alles met ‘ja’ beantwoordt, hang je in de kast. Het kan zijn dat je items tegenkomt die op elkaar lijken, waardoor je alsnog iets eruit kunt halen.
Blijf steeds tellen: zorg dat je binnen je maximum zit. 😉

4. Voor de overige kledingstukken beslis je:
– Verkopen / weggeven / doneren / kringloop
– Wegdoen (textiel die niet meer draagbaar is, kun je nog wel recyclen in een textielcontainer!)
– Bewaren (op zolder bijvoorbeeld) Dit kan zijn voor de items die je in een ander seizoen draagt, of waar je nog over twijfelt en niet direct weg wil doen.
Het is natuurlijk jammer als je spijt krijgt en dan dingen opnieuw gaat kopen, die je al weg hebt gedaan. Dan streeft het z’n doel voorbij 😉.
Zelf heb ik veel weggedaan / gedoneerd, maar ook nog kledingstukken in bakken bewaard waar ik over twijfelde.
Na afloop van de 3 maanden waarin ik deze capsule nu probeer, ga ik opnieuw de bakken door om te zien of er al dingen zijn die ik niet gemist heb en dus weg kunnen.

Voorafgaand aan stap 1 kun je er ook voor kiezen om op internet/Pinterest op zoek te gaan naar plaatjes die passen bij jouw stijl, waar jij je prettig bij voelt en hoe jij je wil kleden. Dit kan helpen bij het beoordelen van je kledingstukken.
Iets kan er nog geweldig goed uitzien en daarom al maanden in je kast liggen, maar als je er niet hélemaal blij van wordt, dan kun je er beter iemand anders wel blij mee maken 😊😃.

Mijn kledingkast
Op 22 september startte ik mijn ‘challenge’ om mijzelf 3 maanden met 33 items te kleden.
Juist doordat ik voor mezelf een maximum-aantal had opgesteld, vond ik het veel makkelijker om kleding weg te doen of weg te leggen.
Ja ik vond dit wel leuk, maar nee niet zó leuk dat het ‘1 van de 33’ was.
Of ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik 3 groene truitjes heb, die allemaal erg leuk zijn, maar ik wil niet dat 3 van de 33 items bijna hetzelfde zijn. Dus koos ik welke er weg kon.

Inmiddels ben je misschien wel benieuwd hoe ik het in de praktijk ervaar,
nou dat lees je in deze blog. Lees je mee?

1 Reactie

  1. […] Misschien heb je mijn vorige blog over de ‘capsule wardrobe’ wel gelezen.In deze blog lees je meer over mijn ervaring.Mocht je nu denken: Capsule-wat!? Lees dan eerst even mijn vorige blog. […]

Geef een reactie