Algemeen

Capsule kledingkast – Hoe gaat het daar nu mee?

Misschien heb je mijn vorige blog over de ‘capsule wardrobe’ wel gelezen.
In deze blog lees je meer over mijn ervaring.
Mocht je nu denken: Capsule-wat!? Lees dan eerst even mijn vorige blog.

Uitprobeersel
In september ben ik gestart met mijn capsule kledingkast. Ik wilde 3 maanden lang, slechts 33 kledingstukken dragen. Inclusief jassen en schoenen. En dat was best een uitdaging!
Hoe krijg je je kast gereduceerd tot dit aantal items?
Je hebt al snel meer dan je denkt πŸ™ˆ.

Start
Ik volgde mijn eigen stappenplan bij het uitzoeken van mijn kledingkast. Zo bleven er ongeveer 27 items over. Ik hield bewust nog wat ruimte over, omdat ik nog nieuwe schoenen wilde. Ook behield ik hiermee de mogelijkheid om te kijken waar ik meer behoefte aan had/ en kon ik eventueel nog iets pakken uit de twijfel-bakken. πŸ˜‰

Ervaring
Tja.., en toen begon mijn avontuur. En eerlijk: ik vond het direct zΓ³ fijn.
Het overzicht als ik mijn kast opendeed. Dat gaf mij zo veel rust.
Eerder kon ik ’s ochtends echt lΓ‘ng voor de kledingkast staan, zonder te weten wat ik aan moest trekken.
Maar minder keuze = sneller beslissen πŸ˜ƒπŸ˜Š.

In mijn kledingkast heb ik nu voornamelijk items hangen die ik qua kleur ook goed kan hebben. Zeker tegen de winter (lees: het hele jaar door!) ben ik toch al zo wit en dan is het fijn om wat flatterende kleuren te dragen 🀭.
Ook zijn het kleuren waar ik echt blij van word Γ©n die voor een groot deel met elkaar te combineren zijn.

Bij de start had ik vooral veel zin om mijn outfits aan te doen, dus had ik echt geen moeite met ‘het beperkte aantal kledingstukken’.
Ik moet wel zeggen dat ik in deze periode veel heb thuisgewerkt, dus dan vind ik het minder erg om vaker dezelfde kleding te dragen. Maar dat is ook maar net of je er zelf een punt van maakt. Uiteindelijk zit het meer tussen je oren, denk ik. Bij collega’s heb ik toch ook geen idee of ze 100 verschillende kledingstukken dragen of 33? Waarom zou ik er bij mezelf wel een punt van maken?

Gecheat of niet?
Misschien vraag je je wel heel erg af: heb je niet stiekem toch iets gedragen wat niet in je kast hing? En dan moet ik toch wel ‘ja’ antwoorden.
In een van de eerste weken hadden we heel plotseling een begrafenis, je kunt je voorstellen dat ik daar geen rekening mee had gehouden in mijn kledingkast. En ik vind ook dat dat een goede reden is. Het zwarte jurkje + jasje heb ik enkel die dag aangehad en daarna niet meer. Dus die tel ik niet mee.

Daarnaast heb ik van één blouseje, twee exemplaren. Dus als de ene in de was zat, wilde ik nog wel eens de tweede uit een bak tevoorschijn halen πŸ€­πŸ˜…. Maar uiteindelijk heb ik ‘m netjes in mijn kast erbij gehangen, omdat ik dat wel zo eerlijk vond en hij telt nu ook mee in m’n items.
Ook was ik zΓ³ blij met m’n korte laarsjes die al bijna versleten waren, dat ik hetzelfde paar nog een keer kocht πŸ˜…πŸ™ˆ. De oude droeg ik alleen nog daar waar ik wist dat de nieuwe niet netjes zouden blijven, maar nu moet ik ze toch maar weg doen. Maar ook die zal ik meetellen in de eind-optelsom.

Verder staat in de richtlijnen dat sportkleding niet meetelt. Nu sport ik werkelijk waar nooit πŸ˜… dus ik heb mijn wandelschoenen tot de categorie sportkleding benoemd, zodat deze niet meetellen.
Ten slotte had ik geen spijkerbroek in mijn capsule opgenomen, maar die bleek bij een strandwandeling met kaplaarzen toch wel zo prettig πŸ™ˆ.

Alles aangehad?
Gedurende de eerste weken kwam ik erachter dat er nog steeds items hingen die ik nog niet had gedragen, gedurende die weken. Ik heb toen alsnog een aantal kledingstukken weggehaald. Deze week (na 2,5 maand) heb ik het laatste kledingstuk wat ik nog niet eerder aanhad, voor het eerst aangedaan.

Na verloop van tijd merkte ik wel dat ik wat items miste: ik wilde graag een licht vest en een rokje in een lichte kleur. Het fijne is dat ik nu ook heel gericht ging shoppen. DÑÑr was ik naar op zoek en niet naar andere dingen.

Hoeveel in totaal?
Hoeveel kledingstukken heb ik in totaal aangehad?
7 rokken, 5 blousejes, 3 truitjes, 1 top, 1 jurk, 2 vesten, 1 trui, 3 shirts met lange mouwen, 2 jassen, 2 paar (dubbele) laarsjes, 1 paar sneakers, 2 spijkerbroeken, 3 shirts met korte mouwen.

OkΓ©, wauw! Dit is dus precies 33 πŸ˜…πŸ™ˆ daar kom ik nu pas achter.

Wat vond Remi ervan?
Deze vraag kreeg ik, dus ik besloot ‘m aan Remi zelf te stellen 🀣🀣🀣 z’n reactie was hilarisch:

ik: “Wat vond jij van m’n capsule wardrobe?
Remi: 🀨🀨😧🀨🀨
ik: “wat vind jij van m’n capsule kledingkast?”
Remi: πŸ€¨πŸ€¨πŸ€”
ik: “dat ik maar 33 items in m’n kledingkast heb!”
Remi: “Oh! πŸ’‘ eh… wel beter want je hebt niet zo veel te kiezen”

Haha, ik heb ‘m wel meegenomen in het proces en hij was vooral heel blij dat ik sneller kan kiezen!
Maar verder merkt hij er dus niets van dat ik ‘maar’ 33 items draag.

Hoe nu verder?
Over 10 dagen is mijn ‘challenge’ afgelopen.
Komen er daarna weer meer items in mijn kast? Of houd ik het bij 33 items?

Ik ben heel tevreden over de afgelopen maanden en ik heb eigenlijk geen kledingstukken gemist πŸ™ˆ. De kledingstukken die ik gemist heb, heb ik er alsnog bij gepakt en meegeteld.

Op dit moment ben ik volop bezig met mijn afstudeeronderzoek, dus ik denk ik dat ik m’n capsule lekker zo houd als ‘ie is.
Wel kan ik wat items omwisselen. Mijn regenjas is nu echt te koud, dus die kan naar zolder. En ook heb ik twee rokjes die best veel op elkaar lijken. De rok van dikkere stof houd ik in mijn kast en de dunnere gaat naar zolder voor bijvoorbeeld het voorjaar.
Ik denk dat ik even een selectie maak van wat ik wel/niet in de winter denk te dragen. Maar ik wil het aantal graag rond de 33 houden, dus dat gaat zeker niet veranderen πŸ™ƒπŸ˜ƒ.

Ook wil ik als ik weer wat tijd heb, mijn kledingbakken opnieuw uitzoeken om te kijken of er inmiddels al meer items zijn die weg kunnen.
Ik denk van wel 😊.

Conclusie
Voor mijzelf vind ik het ideaal om rond de 33 items in mijn kledingkast te hebben. Misschien dat ik in de toekomst bijvoorbeeld mijn jassen of schoenen niet meetel, maar tegelijkertijd weet ik dat ik het wel kan, dus voorlopig houd ik het zo!

Ik ga dus nog wel even door met het project ‘capsule wardrobe’, mede omdat het ook echt rust geeft en ik wel van een beetje minimalistisch houdπŸ˜ŠπŸ™ƒ.

2 Reacties

  1. […] ben je misschien wel benieuwd hoe ik het in de praktijk ervaar,nou dat lees je in deze blog. Lees je […]

  2. Super leuk om te lezen en ook wel een beetje herkenbaar! Het kan echt rust geven als je niet zo veel te kiezen heb. Opeens heb je dan voor je gevoel eigenlijk juist meer kleding, omdat alles wat in je kast hangt iets is wat je graag draagt πŸ˜„

Geef een reactie