Leef je mee?

40 dagen zonder smartphone?

Al langere tijd kwam het af en toe in mijn hoofd op: ik wilde graag iets doen om de veertigdagentijd voorafgaand aan Pasen bewuster mee te maken. Vasten op het gebied van eten is voor mij niet verstandig – ook bepaalde voedselgroepen vermijden niet. Maar zoals ik in mijn vorige blog schreef, neemt mijn smartphone meer tijd in beslag dan ik eigenlijk zou willen. Ligt daar misschien dé uitdaging voor mij?

Laatst sprak de dominee over zaken die ons vasthouden aan dit tijdelijke leven. Dat er dingen kunnen zijn die je aandacht innemen en je aandacht en tijd afhouden van de dingen die er écht toe doen. De tijd die ik van God ontvang, hoe besteed ik die? Word ik niet vaak beheerst door mijn smartphone?

“Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.”
Mattheüs 6: 19-21

Als er iets is waar ik meer tijd aan besteed, dan mij lief is. Dan is het wel alles op mijn telefoon en social media. Natuurlijk hoop en bid ik dat mijn blog en account tot zegen mogen zijn, maar daarbij is het belangrijk dat ik mij niet laat afhouden van wat God van mij vraagt: Hem te dienen, te eren, te zoeken.

Een aantal gedachten die mij bezig houden, zijn: Heb ik mijn smartphone in mijn bezit? Of heeft mijn smartphone mij in zijn bezit? Hou die mij in zijn greep? Waar zet ik mijn hart op? Zit ik er te vast aan? Wat is mijn begeerte?

Zit ik vast aan mijn geld en mijn goed? Van de meeste dingen zie ik wel in dat ik mijn hart er niet op moet zetten, het verlangen naar méér probeer ik de kop in te drukken. Meer te leven vanuit tevredenheid. Maar als er íets is waar ik misschien wel aan vast zit, dan is het toch wel mijn telefoon. Ongemerkt breng ik daar zo veel tijd mee door. En dat wil ik helemaal niet.

“Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.”

Mattheüs 6:21

Zo ontstond voor mij het idee om gedurende de veertigdagentijd, af te zien van mijn smartphone. De gedachte erachter heeft absoluut niets te maken met iets willen ‘verdienen’. Dat is ook niet mogelijk, omdat Christus alles verdient heeft en ik daar niets aan toe kan voegen. Ik hoef er ook niets aan toe te voegen.
Vanwaar dan toch dit verlangen? Ik wil afzien van iets wat mij vasthoudt aan dit leven, om zo meer tijd over te houden voor God.

Maar… hoe wil ik daar invulling aan geven?
Hoe kan ik jullie op de hoogte houden als ik niet actief ben op Instagram?
In ieder geval zal kan ik jullie via mijn blog op de hoogte houden. Ik kan mijn ervaringen beschrijven.
Daarnaast bestaat de periode van de veertigdagentijd officieel uit 46 dagen, omdat er op zondag (als feestdag) niet gevast wordt.
Nu is de zondag voor mij standaard al een offline dag, maar ik kan er wel voor kiezen om dan bijvoorbeeld op vrijdag even een korte update te plaatsen door middel van een filmpje over hoe het op dat moment gaat?

Eigenlijk ben ik daar nog een beetje zoekende in, omdat ik ook niet die ene dag per week als excuus wil gebruiken om dan gewoon mijn smartphone te gebruiken. Maar hoe leg ik dit aan banden? Of moet ik er voor kiezen om geen mondelinge updates te geven, maar alleen maar schriftelijk?

Helemaal vormgegeven heb ik het dus nog niet.
Woensdag 26 februari begint de veertigdagentijd, dus dan wil ik het helemaal concreet hebben.
Help jij mij op weg naar een duidelijk plan?
Tips zijn van harte welkom!

3 Reacties

  1. Goed idee. Ik denk zelf dat het ‘makkelijker’ is als je niet één dag per week toch die telefoon pakt. Volgens mij zou ik er dan gelijk weer helemaal in zitten. Ik merk vaak dat als ik stop met dingen, dat het helpt om er dan ook echt vandaan te blijven. Niet af en toe ‘smokkelen’. Maar uiteraard moet iedereen daarin zijn eigen weg vinden. Blij dat je wel blijft bloggen. Ik ben heel benieuwd naar je updates!

  2. […] het artikel dat ik laatst schreef, gaf ik aan dat ik minder vast wil zitten aan mijn telefoon. Ongemerkt gaat er veel tijd zitten in […]

  3. […] vul ik mijn gedachten mee? Offline | echt 40 dagen zonder!? 40 dagen zonder smartphone? Afhankelijk van… mijn smartphone? Tags: […]

Geef een reactie