in Zijn kracht

10.000 redenen tot dankbaarheid

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, maakte ik in de periode van herstel van Anorexia gebruik van een ‘dagboek’ waarin ik mijn wapenfeiten opschreef. In juli 2019 was dit boek vol en was ik toe aan een nieuw notitieboek, maar: was het daarmee ook geen tijd voor een nieuwe stap?

Ik mocht dankbaar terugkijken op een periode van herstel. Veel dingen begonnen nu min of meer weer vanzelfsprekend te worden en waren voor mij geen overwinning meer. In plaats daarvan was ik vooral ontzettend dankbaar voor wat ik weer kon en waar ik weer van mocht genieten.
Zo ontstond voor mij het idee om mijn wapenfeiten-dagboek om te zetten in een dankbaarheids-dagboek.

Ik wilde iedere dag minimaal drie dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Want zelfs op een dag waarop alles tegen lijkt te zitten, zijn er nog zo veel dingen om voor te danken.
Er zijn zo veel dingen waar we langsheen leven, die we vanzelfsprekend vinden. Maar als we even bewust stilstaan, zien we in dat ook die kleine dingen zo groot zijn en reden tot dankbaarheid:
De glimlach van een kind, het horen fluiten van de vogels, het zien van de regenboog of een prachtige zonsondergang, een lachbui met je collega of kind, een kaartje op het juiste moment, een lekker verkoelend ijsje, een dak boven je hoofd, een zacht bed, genoeg te eten en zo kan ik nog wel een hele tijd doorgaan.

Een van de momenten dat mijn ogen hiervoor geopend werden herinner ik mij nog goed. Tijdens mijn herstel, had ik een afspraak bij de tandarts.
Waar ik voor de boodschappen met de auto moest i.v.m. energieverbruik, besloot ik nu voor het eerst in maanden op de fiets te stappen.
En wat ging er op dat moment een wereld voor mij open. Een ritje van misschien één kilometer, maar ik had de kracht om dat stukje te fietsen! Ik voelde mij zó vrij! Ik voelde de wind door mijn haren gaan, ik hoorde de vogels kwetteren en fluiten, ik voelde de zon op mijn gezicht. Wat was ik dankbaar!

En juist daarin ligt de kans! Hoe veel dingen zijn voor ons zo vanzelfsprekend geworden, dat we er het wonderlijke niet meer van inzien?
We vinden het normaal om even een stukje ergens heen te fietsen, vervelend misschien zelfs. Maar wat kun je een verschil ervaren als je op zoek gaat naar de dingen om dankbaar voor te zijn!
Natuurlijk had ik mij die dag ook kunnen laten beheersen door de gedachte dat ik naar de tandarts moest, of had de moed mij in de schoenen kunnen zinken omdat één kilometer fietsen alweer voldoende inspanning was geweest. Maar op diezelfde dag mocht ik dankbaarheid ervaren voor alle goede gaven van de Gever.

Ook nu nog schrijf ik iedere dag drie of meer dingen op waar ik dankbaar voor ben. Want: het hoeft niet groot te zijn, maar iedere dag ontvang ik genadegaven uit Zijn hand. En als ik daarbij stil sta, dan is zelfs een glas water de grootste reden tot dankbaarheid.

Tel je zegeningen, één voor één,
tel ze alle en vergeet er geen.
Tel ze alle, noem ze één voor één
en je ziet Gods liefde dan door alles heen.

Tekstschrijver: Johannes de Heer

2 Reacties

  1. Zo’n dankbaarheidsdagboek is zo mooi. Ook heel mooi om terug te lezen. Ken je de boeken van Ann Voskamp? Zij schrijft daar ook over. Ik doe het al inmiddels al een paar jaar, zo’n dankbaarheidsdagboek bijhouden, en het blijft waardevol.

  2. Zelfs elke hartenklop die je krijgt, elke ademtocht terwijl je diep in slaap was … ’s ochtends wakker worden en ontdekken dat je nog kunt denken, kunt kijken, kunt voelen, kunt spreken, proeven en horen … dan is de dag al vol redenen tot dankbaarheid terwijl je nog niet eens uit bed bent.

Geef een reactie